Heerlijk, het internet.. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer, en iedereen kan er van alles opzetten. Maar wat is bewezen en wat wordt bijvoorbeeld gesponsord? Er zijn best wat termen die gebruikt mogen worden, maar die eigenlijk niks zeggen. Denk aan, dermatologisch getest, of hypoallergeen. Dit zegt namelijk helemaal niets over de veiligheid van de doekjes..
Hypoallergeen: lage kans op een allergische reactie. Dermatologisch getest: Een huisarts heeft het product laten testen op vrijwilligers.
Toen mijn dochter klein was gebruikte ik de luier doekjes van Naïf. Met haar grijp grage handjes had ze een doekje te pakken, meteen over haar gezicht en in haar mond.. ''Ach, dacht ik, niet handig maar het kan ook vast geen kwaad''. Helaas kreeg ze vrij snel rode ogen. Ik ben meteen gaan kijken wat er op de verpakking stond en dat gaan googelen. En daar ging ik .. Ik werd het internet in gezogen ….
In deze blog ga ik niet specifiek op alle merken en luierdoekjes in. Ik heb mijn onderzoek specifiek gedaan naar de doekjes die ik in gebruik had van Naïf. De ingrediënten zijn: Aqua, Glycerin, Hydroxyacetophenone, Sodium Benzoate, Citric Acid
Aqua | het Latijnse woord voor `water` |
Glycerin | een bevochtigingsmiddel, dat in staat is om vocht in de huid vast te houden en aan te trekken. |
Hydroxyacetophenone | een synthetisch antioxidant en huidverzorgend ingrediënt. |
Sodium Benzoate | Ook wel EE211, Natriumbenzoaat, Benzoic Acid of Benzoëzuur genoemd, is een conserveermiddel. Een conserveermiddel voorkomt of remt de groei van bacteriën, schimmels en gisten. |
Citric Acid | is citroenzuur, een organisch zuur die wordt gewonnen uit citrusvruchten. Het is een natuurlijk antioxidant en conserveermiddel. In verzorgingsproducten wordt citric acid of citroenzuur gebruikt om de zuurtegraad van de samenstelling te reguleren. |
Sodium Benzoate: vormt samen met vitamine c (ascorbinezuur) het zeer kankerverwekkende benzeen. Daarnaast is door diverse studies aangetoond dat Sodium Benzoate schade kan toebrengen aan het DNA, voornamelijk bij inname.
- Oké, daar schrok ik toch wel enorm van. Waarom zouden ze dat in een doekje doen!? Even relativeren en de bronnen checken. -
Uit de beschikbare onderzoeken kan worden aangenomen dat de toxiciteit van benzoëzuur na kortdurende orale blootstelling laag is. Bij hoog gedoseerde ratten die gedurende 5 dagen ongeveer 2250 mg/kg lichaamsgewicht per dag via een dieet kregen toegediend, werden opwinding, ataxie, convulsies en histopathologische veranderingen in de hersenen waargenomen. De mortaliteit was ongeveer 50%; in sommige gevallen werd er een bloeding in de darm opgemerkt. Zelfs kleine concentraties beïnvloeden de gezondheid van langdurige consumeren. Dat uit zich in migraine, misselijkheid, braken, diarree, rhinitis, bronchospasme, anafylaxie en hyperactiviteit bij kinderen.
Let op! Dit alles dus bij langdurige inname van Sodium Benzoate.
Als jouw kindje een keer op de doekjes heeft gesabbeld, betekend dat dus niet dat je kindje gemuteerd is door schadelijke stoffen!! Maar het is wel stom dat deze stof in baby producten wordt verwerkt.
Bron:
https://www.consumentenbond.nl/verzorging-van-je-kind/wat-zit-er-in-babydoekjes https://naifcare.com/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13102818.2016.1224979 <- hiervan full article 6
Comments